مقاله

بهترین ،شیکترین دفتر ازدواج غرب تهران

admin ۲۱ فروردین ۱۴۰۲

مراسم عقد در بهترین، شیکترین دفتر ازدواج غرب تهران معمولا به یک صورت برگزار می‌شود اما آداب و رسوم عقد در برخی از اقوام کمی متفاوت است. هر فرهنگ و هر قوم رسوم خاص خود را دارند و در برخی از شهرها این رسوم هنوز هم رعایت می‌شود و مراسم عقد و عروسی طبق رسوم گذشته برگزار می‌شوند. اما برخی از آداب و رسوم در بیشتر شهرهای ایران یکسان هستند. از خواستگاری گرفته تا بله برون و عقد و عروسی هر یک آداب خاصی دارند.

شاید مراسم عقد و عروسی بدون این آداب و رسوم معنایی نداشته باشد. در حقیقت این رسوم جذابیت مراسم را دوچندان می‌کند و ریشه در فرهنگ ایرانیان دارد. برخی از جوانان دوست دارند همانند کشورهای دیگر مراسم عقد را به صورت متفاوتی برگزار کنند، اما در نهایت به این نتیجه می‌رسند که آداب و سنت قدیمی ایرانیان شیرینی و جذابیت خاص خود را دارد. در ادامه به چند نمونه از رسوم مشترک در بیشتر شهرهای ایران اشاره خواهیم کرد.

 

آداب و رسوم مشترک در فرهنگ ایرانیان

در آداب و رسوم ایران آشنایی دختر و پسر و مراسم عقد و ازدواج مراحل خاصی دارد و این آداب از گذشته تا کنون همواره به طور دقیق و منظم برگزار می‌شود. در این بخش می‌خواهیم چند مورد از آداب و رسوم اصلی را شرح دهیم. بیشتر این رسوم هنوز هم در بیشتر شهرهای ایران برگزار می‌شوند.

مراسم خواستگاری

اولین جلسه معارفه خانواده‌ها و دختر و پسر در فرهنگ ایرانی خواستگاری نامیده می‌شود. در این مراسم پسر همراه با بستگان درجه یک خود به منزل دختر می‌رود. در این جلسه خانواده دختر درباره شغل و دارایی پسر سوالاتی را می‌پرسند و خانواده پسر نیز سوالات خود را از خانواده دختر پرسیده و پس از آن زمانی را برای تصمیم گیری در نظر می‌گیرند. پس از آنکه هر دو طرف با این ازدواج موافق بودند مراسم خواستگاری در چندین جلسه دیگر برگزار می‌شود تا دختر و پسر و خانواده‌ها بیشتر با یکدیگر آشنا شوند.

در گذشته رسم بر این بود که در جلسه اول ابتدا مادر و خواهر پسر برای مطرح کردن این مساله به خانه پدری دختر می‌رفتند و شرایط داماد را برای خانواده دختر توضیح می‌دادند. سپس منتظر می‌ماندند تا خانواده دختر رضایت خود را اعلام کند تا در جلسه بعد پسر نیز برای صحبت کردن با دختر با مادر و خواهر خود همراه شده و جلسه خواستگاری کمی رسمی‌تر برگزار می‌شد. معمولا یک الی دو جلسه خواستگاری ادامه پیدا می‌کند تا دختر و پسر بیشتر با یکدیگر صحبت کنند و با هم آشنا شوند.

 

مراسم بله برون

پس از آن که خانواده‌ها موافقت کردند و دختر و پسر یکدیگر را پسندیدند، مراسم خواستگاری با رسمیت بیشتر و با حضور بزرگان فامیل برگزار می‌شود. به این مراسم، بله برون گفته می‌شود. در این جلسه بزرگان فامیل هر دو خانواده دور یکدیگر جمع می‌شوند و درباره برخی مسائل مربوط به عقد و ازدواج از جمله مهریه و شیربها، خریدهای عقد و زمان برگزاری مراسم عقد در دفتر ازدواج غرب تهران و جهیزیه و ... با یکدیگر صحبت می‌کنند و تمامی توافق‌ها را در یک دفتر به نام دفتر بله برون یادداشت کرده و امضا می‌کنند.

در مراسم بله برون خانواده پسر برای دختر هدایایی را آماده می‌کنند و به او می‌دهند. مانند انگشتر نشان، یک قواره پارچه و کله قند و کیف و کفش و ... این هدایا در هر فرهنگ ممکن است کمی متفاوت باشد اما انگشتر نشان یا انگشتر نامزدی در تمامی اقوام ایرانی مرسوم است. این انگشتر را به نشانه نامزد کردن دختر با پسر به انگشت دختر می‌اندازند. سپس شیرینی میل می‌کنند و مراسم شادی و پای کوبی برگزار می‌شود. در این جلسه دیگر ازدواج دختر و پسر قطعی شده و صحبت‌های مهمی درباره مراسم و تدارکات ازدواج مطرح می‌شود.

 

مراسم عقدکنان در بهترین دفتر ازدواج غرب تهران

مراسم عقد یا نامزدی مراسمی است که در آن دختر و پسر به یکدیگر محرم می‌شوند و خطبه عقد و نکاح میان آنها جاری می‌شود. این مراسم در گذشته در خانه پدر عروس برگزار می‌شد. سفره عقدی در منزل پدر عروس پهن می‌شد و بزرگان فامیل و اقوام درجه یک برای حضور در مراسم دعوت می‌شدند. عاقد نیز به منزل آمده صیغه عقد را جاری می‌کرد. در قدیم رسم بر این نبود که عروس و داماد در محضر عقد کنند اما امروزه جشن عقد در دفتر ازدواج مهردریا برگزار می‌شود و جشن کوچکی در دفتر برپا شده و مراسم خاتمه می‌یابد.

در برخی از خانواده‌ها رسم بر این است که تنها برای خواندن صیغه عقد به دفتر ازدواج می‌روند و سپس جشن عقد و نامزدی را در تالار یا منزل پدر عروس برگزار می‌کنند. این بخش از مراسم و نحوه برگزار کردن آن به آداب و رسوم هر خانواده و تصمیمات آنها بستگی دارد. پس از خوانده شدن صیغه عقد، دختر و پسر نامزد یکدیگر خوانده می‌شوند و می‌توانند بدون مشکل با یکدیگر رفت و آمد داشته باشند.

یکی از مهمترین مسائلی که پیش از مراسم عقد باید مشخص شود، میزان مهریه است. در شیکترین دفتر ازدواج غرب تهران عاقد پیش از جاری کردن صیغه عقد، میزان مهریه را در دفتر ثبت می‌کند و سپس از دختر و پسر وکالت می‌گیرد تا آنها را به عقد یکدیگر در آورد. عروس و داماد نیز پس از کسب اجازه از بزرگترهای فامیل جواب مثبت خود را اعلام می‌کنند و خطبه عقد جاری می‌شود. معمولا هر آنچه که در مراسم بله برون مشخص شده است را در دفتر ثبت می‌کنند. هر مقداری که برای شیربها و مهریه مشخص شده باشد و اگر زمین یا مالی به نام دختر منتقل شده باشد در عقدنامه نوشته می‌شود.

 

خرید جهیزیه و لوازم ضروری زندگی

در بیشتر فرهنگ‌های ایرانی و در اکثر شهرها رسم بر این است که خانواده عروس لوازم ضروری زندگی را تهیه کرده و خانه عروس و داماد را برای زندگی مشترک آماده کنند. همچنین رسم است که خانواده داماد برخی از لوازم مهم از جمله تلویزیون، مبلمان و فرش و برخی لوازم را تهیه کنند. علاوه بر این خانواده عروس کت و شلوار عروسی و لوازم بهداشتی و ریش تراش و ... را برای داماد خریداری کرده و آنها را در داخل یک چمدان به داماد هدیه می‌دهند.

خانواده داماد نیز لوازمی از قبیل لباس عروس، لوازم آرایشی و بهداشتی، ادکلن و لباس مجلسی و ... را خریداری نموده و آنها را در یک چمدان تزئین کرده و به عروس هدیه می‌دهند. معمولا این چمدان‌ها را در زمان بردن جهیزیه به منزل عروس و داماد به منزل آنها می‌برند و جشن کوچکی در منزل آنها گرفته و سپس لوازم را می‌چینند و خانه را ترک می‌کنند تا روز عروسی. در زمان چیدن لوازم جهیزیه معمولا اقدام درجه یک عروس و چند نفر از اقوام داماد به منزل می‌روند و به آنها در چیدن لوازم کمک می‌کنند.

 

مراسم پاگشای عروس و داماد

از دیگر مراسم زیبا و قدیمی که پس از ازدواج انجام می‌شود، مراسم پاگشا است. پس از این که عروس و داماد به خانه خود رفتند، اقوام آنها را به خانه خود دعوت می‌کنند و برای آنها یک جشن کوچک می‌گیرند. معمولا اقوام نزدیک مانند عمو، دایی، عمه، خاله و پدربزرگ و مادر بزرگ تازه عروس و داماد را دعوت می‌کنند و به آنها هدیه نیز می‌دهند. این رسم برای آغاز رفت و آمدها میان فامیل انجام می‌شود و به همین دلیل به آن مراسم پاگشا می‌گویند.

 

فاصله عقد تا عروسی چقدر باید باشد؟

زمان عقد در دفتر ازدواج غرب تهران و مدت دوره نامزدی در جلسه بله برون مشخص می‌شود و بر اساس نظر بزرگان فامیل و آمادگی خانواده‌ها برای برگزاری مراسم عروسی و تهیه جهیزیه تعیین می‌گردد. در ادامه در این مورد بیشتر صحبت خواهیم کرد.

اولین مساله‌ای که ممکن است برای خانواده‌ها و زوجین به یک دغدغه فکری تبدیل شود، مدت زمان نامزدی است. معمولا در مراسم خواستگاری و بله برون در این باره صحبت می‌شود و پس از مشخص کردن تاریخ عقد در بهترین دفتر ازدواج غرب تهران، تاریخ عروسی را نیز مشخص می‌کنند. مرحله نامزدی زمان خوبی است تا دختر و پسر به خوبی یکدیگر را بشناسند. این مرحله در حقیقت مرحله شناخت است و به همین دلیل نباید خیلی کوتاه و یا بیش از حد طولانی باشد. در گذشته این طور نبود که مدتی دختر و پسر نامزد باشند و سپس مراسم عروسی را گرفته و به خانه خود بروند. معمولا این طور بود که پس از جاری شدن صیغه عقد، جشنی برپا می‌شد و عروس و داماد را به خانه خود می‌بردند.

اما امروزه پس از عقد مدتی صبر می‌کنند تا هم خانواده‌ها با یکدیگر رفت و آمد داشته باشند، برای مراسم عروسی آماده شوند و در این مدت زمان نیز دختر و پسر با خصوصیات اخلاقی و رفتاری یکدیگر نیز آشنا می‌شوند. علاوه بر این خانواده‌ها برای تهیه لوازم و مخارج عروسی آماده می‌شوند و بهتر می‌توانند برای مراسم عروسی برنامه ریزی کنند. مراسم عروسی آداب و رسوم خاص خود را دارد که با عجله نمی‌توان آنها را انجام داد و نیاز به برنامه ریزی دارد.

 چندین عامل مهم در تعیین این فاصله نقش دارد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.

 

  • مسائل مالی و وضعیت اقتصادی

یکی از مهمترین عواملی که موجب می‌شود فاصله میان دوره نامزدی تا عروسی زیاد شود، مسائل اقتصادی است. در گذشته خانواده عروس برای جهیزیه یک سری لوازم ضروری زندگی را تهیه می‌کردند تا عروس و داماد بتوانند زندگی خود را به طور مستقل آغاز کنند اما متاسفانه امروزه به دلیل تشریفات زیاد خانواده عروس باید هزینه سنگینی را بابت تهیه جهیزیه صرف کند. به همین دلیل فرصتی می‌خواهد تا بتواند این وسایل را خریداری کرده و جهیزیه را کامل کند.

به همین دلیل است که ممکن است فاصله نامزدی تا عروسی طولانی شود. اگر عروس و داماد و خانواده‌ها توقعات خود را کمتر کنند و فشار زیادی بر دوش خانواده‌ها نباشد، این مشکلات تا حدودی حل خواهند شد و عروسی زودتر برگزار می‌شود. البته در بیشتر فرهنگ‌ها خانواده داماد بخشی از خریدهای جهیزیه را بر عهده می‌گیرد و بین دو الی 5 وسیله را خریداری می‌کند. در بیشتر مواقع مشکلات مالی است که مانع از ازدواج جوانان می‌شود و از آنجائیکه خانواده‌ها نیز با مشکلات اقتصادی دست و پنجه نرم می‌کنند، جوانان از ازدواج کردن می‌ترسند و تصمیم می‌گیرند ازدواج نکنند.

 

  • شناخت بیشتر

از دیگر عواملی که موجب می‌شود تا فاصله نامزدی تا عروسی زیاد شود، نیاز به شناخت کافی زوجین نسبت به یکدیگر است. این مساله زمانی که دختر و پسر هیچ آشنایی قبلی با همدیگر نداشته باشند اهمیت بیشتری دارد. در صورتی که آنها به شناخت کافی از هم دست پیدا نکرده باشند در طول زندگی مشترک با مسائلی مواجه خواهند شد که برای آنها جدید بوده و غیر قابل تحمل است.

به همین دلیل است که مشاوران خانواده توصیه می‌کنند دختر و پسر دو دوران نامزدی با یکدیگر بیشتر ارتباط داشته باشند تا با رفتار و خصوصیات اخلاقی هم آشنا شوند. در این مرحله اگر هر یک از آنها به این نتیجه برسد که انتخاب اشتباهی داشته راحت‌تر می‌توان کاری انجام داد. نباید با چشمانی بسته و با عدم آگاهی کامل از شخص مقابل زندگی مشترک را آغاز کرد. خانواده‌ها بایستی دختر و پسر را تشویق کنند تا در جلسات مشاوره قبل از ازدواج شرکت کنند و خود را برای زندگی مشترک آماده کنند. به همین دلیل باید مدت زمانی را برای این آشنایی در نظر گرفت.

 

فاصله عقد تا عروسی از چند دیدگاه متفاوت

  • از دیدگاه روانشناسان

مشاوران خانواده و روانشناسان بر این باور هستند که بهترین فاصله از عقد تا عروسی کمتر از یک سال است. آنها معتقد هستند که هر قدر این فاصله بیشتر شود مشکلاتی که بین زوجین ایجاد می‌شود بیشتر بوده و تاثیر مخربی بر روابط آنها خواهد داشت. ممکن است در این مدت به دلیل محدودیت‌های موجود دختر و پسر از یکدیگر دلخور شوند و رابطه آنها سرد شود.

البته باید شرایط خانواده‌ها را نیز در نظر داشت. اما بهترین فاصله از زمان عقد در دفتر ازدواج غرب تهران تا عروسی از دیدگاه روانشناسان در حدود 6 الی یک سال است. اما برخی از روانشناسان معتقد هستند که اگر دختر و پسر یکدیگر را می‌شناسند و یا رابطه خانواده و فامیلی دارند، بهتر است در مدت زمان کمتر از 6 ماه مراسم عروسی را برگزار کرده و زندگی مشترک خود را شروع کنند تا ازدواج موفقی داشته باشند.

 

  • از دیدگاه خانواده‌های سنتی

در خانواده‌های سنتی معمولا رسم بر این است که فاصله عقد تا عروسی کم باشد و خانواده‌ها معتقد هستند که نباید این مدت زمان را طولانی کرد. آنها بر این باور هستند که در مدت زمان کوتاه و در جلسات خواستگاری نیز می‌توان شناخت لازم را به دست آورد. به همین دلیل دیگر نیازی به طولانی شدن دوره نامزدی نیست و بهتر است هر چه زودتر مراسم عروسی برگزار شده و زندگی دختر و پسر زندگی مشترک خود را آغاز کنند.

اما در برخی از خانواده‌ها، پدر و مادر اجازه می‌دهند تا دختر و پسر مدت کوتاهی با یکدیگر رفت و آمد داشته باشند تا با هم آشنا شوند و برای مراسم عروسی آماده شوند. البته توصیه می‌شود مدت زمان عقد تا عروسی خیلی کم نباشد زیرا ممکن است بر روحیه دختر و پسر تاثیر خوبی نداشته باشد، زیرا آنها هنوز آمادگی لازم برای شروع یک زندگی مشترک را ندارند و احتمال این که روابطشان با مشکل مواجه شود بالا خواهد بود.

 

روانشناسان بر این باور هستند که بهتر است بهتر است زمان عروسی را پیش از قطعی شدن آن میان اعضای فامیل مطرح نکنید تا در صورتی که خانواده‌ها آمادگی لازم برای تامین جهیزیه و رزرو تالار و برگزاری مراسم را نداشتند حرف و حدیثی پیش نیاید. معمولا دختر و پسر نیز مایل هستند تا زمانی که زمان عروسی به طور قطع مشخص نشده است کسی از این مساله خبر دار نشود. به همین دلیل بهتر است خانواده‌ها با یکدیگر در ارتباط باشند و هر زمان که آمادگی لازم را داشتند برای برگزاری مراسم عروسی برنامه ریزی کنند.

 

  • اگر دختر و پسر آشنایی قبلی داشته باشند

اگر دختر و پسر نسبت خانوادگی داشته باشند و یا از قبل با هم آشنایی داشته باشند نباید از زمان عقد تا عروسی زیاد فاصله داد. دختر و پسر با خصوصیات رفتاری و اخلاقی هم آشنا هستند و هر آنچه که نیاز است در دوران نامزدی بدانند را از قبل دانسته‌اند. به همین دلیل بهتر است زودتر مراسم عروسی را برگزار کنند تا مشکلات خانوادگی بین آنها پیش نیاید. معمولا وقتی این زمان خیلی طولانی می‌شود مشکلات جزئی در میان خانواده‌ها پیش می‌آید که برای آینده دختر و پسر خوب نیست و در زندگی آنها تاثیر منفی خواهد گذاشت.

اگر زوجین مشکل مالی داشته باشند و پسر برای تامین مایحتاج زندگی و تامین منزل و ... مشکل داشته باشد بهتر است مدتی صبر کنند تا هر دو به یک استقلال مالی برسند و بعدا برای مراسم عروسی برنامه ریزی کنند و زندگی مشترک خود را آغاز نمایند. تا زمانی که مشکلات مالی وجود داشته باشد زن و مرد نخواهند توانست در آرامش کنار هم زندگی کنند و کمبودهای مالی و مسائل اقتصادی بر زندگی آنها تاثیر بدی خواهد گذاشت. به همین دلیل اگر پسر و دختر در شرایط مالی خوبی به سر نمی‌برند بهتر است که کمی صبر کنند و اشکالی ندارد اگر 2 الی 3 سال طول بکشد تا زندگی مشترکشان را شروع کنند. درست است که ما گفتیم که بهتر است فاصله عقد تا عروسی زیاد نباشد اما در این شرایط صبر کردن به صلاح زوجین خواهد بود.

 

مشاوران خانواده چه توصیه‌ای در این مورد دارند؟

مشاوران خانواده و متخصصان توصیه می‌کنند که دختر و پسر بایستی پیش از عقد با یکدیگر آشنا شوند و لازم است که دو الی 3 ماه با همراهی و اطلاع خانواده‌ها با یکدیگر رفت و آمد داشته باشند و در مورد خصوصیات رفتاری و علایق و خواسته‌های خود با هم صحبت کنند. پس از این که به از تصمیم خود مطمئن بودند و یکدیگر را پسند کردند، به عقد یکدیگر درآیند.

در این مدت زمان بهتر است نزد مشاور خانواده مراجعه کنند و درباره زندگی مشترک و نیازهای عاطفی و روانی یکدیگر اطلاعات کاملی به دست آورند. مشاور به آنها کمک می‌کند تا بیشتر و بهتر با هم آشنا شوند و درباره شخصیت و خصوصیات رفتاری یکدیگر آگاهی پیدا کنند. شاید بد نباشد که خانواده‌ها با یکدیگر به سفر بروند و اوقاتی را با هم سپری کنند.

پس از تائید و رضایت خانواده‌ها مراسم عقد را در شیکترین دفتر ازدواج غرب تهران برگزار کنند و دختر و پسر به عقد هم درآیند.

پس از آن با توجه به شرایط مالی و مصلحت خانواده‌ها زمان عروسی را مشخص کنند. شرایط مختلف را در بخش قبل به طور کامل شرح دادیم. هر خانواده می‌بایست با توجه به شرایط زندگی و اقتصادی خود تصمیم بگیرد که فاصله میان عقد تا عروسی چه قدر باشد. برای این مساله معیار مشخصی وجود ندارد. اما بهتر است در این مورد عجله نکنید و با دقت و صبوری کارها را پیش ببرید.

پس از این که صیغه عقد جاری شد دیگر منصرف شدن و پشیمانی جایز نیست و عواقب متعددی برای دختر و پسر به همراه خواهد داشت. به همین دلیل توصیه می‌شود خانواده‌ها در این راه فرزندان خود را راهنمایی کنند و از آنها بخواهند تا نزد مشاور خانواده مراجعه کنند تا ازدواجی آگاهانه داشته باشند.

زمان عقد را معمولا در جلسه بله برون مشخص می‌کنند و پس از آن عروس و داماد برای مراسم عقد خود در دفتر ازدواج غرب تهران برنامه ریزی می‌کنند. خانواده‌ها بر سر مسائلی از جمله مهریه و شیربها و ... با یکدیگر توافق می‌کنند و همه این موارد در دفتر ازدواج ثبت می‌شود. پس از این مراسم جشنی بر پا شده و دوران شیرین نامزدی آغاز می‌شود. توصیه ما به دختر و پسرهای عزیز این است که در مورد زمان عروسی حتما با خانواده‌ها و بزرگترهای فامیل مشورت کنند و بهترین مان را انتخاب کنند.

مشاوران خانواده توصیه می‌کنند که روابط دختر و پسر در دوران نامزدی باید محدودیت‌هایی داشته باشد تا حرمت‌ها بر سر جای خود باقی مانده و میان خانواده‌ها و زوجین مشکلی پیش نیاید. اگر قرار است فاصله نامزدی تا عروسی زیاد باشد بهتر است برای رفت و آمد و روابط میان زوجین برنامه ریزی صحیحی انجام داد تا دلخوری و ناراحتی میان خانواده‌ها به وجود نیاید. باید دقت داشته باشید که اگر دوران نامزدی طولانی دارید نباید به حرف و حدیث‌هایی که در میان اقدام وجود دارد توجه کنید و سعی کنید آرامش میان خود و همسرتان را حفظ نمائید.